Vláda opačně

architektonický příspěvek ke kultivaci politické kultury,
ideový projekt, 06/2011 

cesta
Na kole, po nábřeží, proti proudu. Jedeme po chodníku, protože na silnici se nedá povídat, tam se musí jet, jinak překážíš. Chodník je úzký a ještě jsou v něm lampy, ale nechodí tu moc lidí, tak to jde. Mohli by ho roztáhnout nad řeku, zasadit nějaké stromy, ať je stín a udělat z toho příjemnou cestu z Holešovic až na Malou stranu. 

Jedeme a koukáme na budovy ministerstev na druhém břehu. Roith, Engel, Fanta s kupolí… to byla velkorysá vize vystavět důležité instituce podél Vltavy. Objíždíme oplocený areál klubu, ve kterém jsme nikdy nebyli a boční ulicí se vracíme zpátky k řece. U vjezdu stojí policie a kontroluje auta.

Tady za tím vysokým křovím sídlí vláda, ale chodí se tam z druhé strany od silnice. Projíždíme úzkým pruhem mezi zaparkovanými auty. Za nimi se dá sejít až k vodě, tak zastavujeme. Voda se třpytí, koukáme na druhý břeh: právnická, Rudolfinum, umprumka… sedět se tu nedá, břeh je prudký a klouže to. Škrábem se zpátky na ulici. 
 

Zpoza křoví místy prosvítá neobarokní fasáda Strakovky. Prolezeme až k plotu její zahrady.„Úřad vlády, vstup zakázán“ říká cedule každých deset metrů. Kafkova Praha. Je to dědictví, stejně jako ten dům. Typologie a organizace funkcí odpovídá době, kdy byla řeka vnímána jen jako utilitární prvek města. Forma a charakter prostoru pochází z doby, kdy nebylo potřeba komunikovat vládní rozhodnutí s veřejností. 



Jdeme podél plotu a prohlížíme si celý ten schovaný prostor. Působí reprezentativně, ale co reprezentuje? Demokratickou vládu nebo aristokracii? Vytváří dostatečný prostor pro dialog? Přináší nějakou kvalitu životu ve městě? Má kvalita fyzického prostředí a symbolický význam budov vliv na politickou kulturu a společenské klima? 
 

směr
Stojíme mezi křovím a plotem. Vláda je opačně. Leží na exkluzivním místě na nábřeží, ale k řece je otočena zády. Působí aristokratickým dojmem, ale má reprezentovat demokracii. 



Zkusme otočit vládu naruby. Ne jako revoluci, ale jako iniciaci. Jako symbolické gesto i praktický krok. Vytvořme nový městský prostor pro komunikaci vlády s veřejností. Prostor pro výstavy, happeningy, kampaně, debaty nebo jen příjemné sezení u vody. Mělo by tu být informační centrum vlády dostupné novinářům i školním výpravám a kavárna nebo restaurace, kde se dá diskutovat i nadávat. 

Před sto lety se začala realizovat vize nábřeží jako reprezentativního prostoru pro instituce celonárodního významu. Idea otočení Strakovy akademie směrem k řece na tento princip navazuje a aktualizuje ho o současný význam veřejného prostoru a vnímání fenoménu řeky. Zkusme kvalitou fyzického prostředí kultivovat prostředí společenské.   

iuch

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Super napad, idealni by bylo takto podporit vetsinu "vyznamnych budov" na nabrezi.