Sídliště Mšeno

Anketa k projektu United Colours Of Mšeno, na podporu jednotné architektonické koncepce revitalizace našeho „rodného“ sídliště v Jablonci nad Nisou

Je něco, čeho si na mšenském sídlišti jako architekt ceníte?
Na málokterém sídlišti potkáte sousedku ve výtahu jen v mokrých plavkách a pantoflích. A na málokterém sídlišti sjedete v několika elegantních telemarcích z jizerskohorských hřebenů až k vašemu vchodu. Přehrada i Jizerky dávají Mšenu něco z atmosféry rekreačního letoviska.
Bydlení ve Mšeně ale má i další kvality. Z okna naší kuchyně je například vidět do oken Idy, Verči, Líby, Edy, Zuzky, Jany, Martiny, Břéti, Filipa, Michala, Lindy, Lucky, Dity a Venduly. To není špatné. Znamená to, že Mšenské sídliště není anonymním prostorem, ale je provázáno sítěmi známých a přátel.

Jaké jsou podle vás největší prohřešky současných modernizovaných fasád panelových domů a sídlišť?
Estetika paneláku vznikla jako vedlejší produkt pokusu o racionalizaci hromadného bydlení a jak říká architekt Ladislav Lábus: svou elementární hmotou a přiznaným rastrem panelů je to estetika upřímná. Po revoluci se tato upřímnost stala symbolem uniformity komunistické společnosti. Naučili jsme se používat slovo humanizace a v záchvatu nabyté svobody jsme začaly malovat na fasády růžové kosočtverce.  
Myslím, že ve snaze vytvořit příjemnější prostředí k životu přeceňuje smutek z šedé a podceňuje radost ze zelené. Jinými slovy: příliš se soustředíme na pestré vybarvení fasád a málo na veřejný prostor sídliště a podobu jeho zeleně.  

O co byste usiloval, kdybyste měl navrhnout novou tvář Mšena komplexně?
Mšeno bylo postaveno na začátku 80.let. První otázkou, kterou bychom si tedy asi měli položit je: jak chceme bydlet dnes? Změnily se naše požadavky na prostředí ve kterém chceme žít? Co se má dít před domem? Nabízí dnes ještě prášidlo na koberce odpověď? Máme stále tlačit kočárek do schodů po stlučených prkenných kolejnicích? Kde chceme parkovat kola? V ložnici? Na lodžii? A k čemu vlastně mají lodžie sloužit? Mají se zasklít a stát se více součástí interiérů? Nebo zvětšit, aby se na nich dalo sedět kolem stolu a užívat si teplých letních večerů? A jsou vůbec na správné straně domů? Co z nich má být vidět? Přehrada, dětské hřiště, sousedé nebo parkoviště?
Odpovědí na podobné otázky by mělo být důstojné a kultivované prostředí, které neomezuje a dává inspirativní podněty naším každodenním činnostem.   

Jakub Chuchlík, 01/2011

1 komentář:

elinor řekl(a)...

http://www.blogger.com/home
Nastavení -> Návrh -> Prvky stránky -> tlačítko "upravit" v poli "záznamy v blogu" -> zatrhnout možnost zobrazování komentářů na hlavní stránce