Den architektury v Jablonci ukáže město z jiné perspektivy

Již třetí ročník festivalu Den architektury, který se letos koná v jednačtyřiceti městech proběhne první víkend v říjnu opět i v Jablonci nad Nisou. Pestrý, třídenní program nabídne přednášku, diskuzi, výstavu, cykloprojížďku, filmovou projekci a odhalí i nezvyklé pohledy na architekturu okolo nás.

Festival pořádá občanské sdružení Kruh. Na jeho výzvu připravují architekti, historici a další osobnosti či spolky ve městech po celé republice i mimo ni tématické procházky a další akce zaměřené na architekturu a prostor kolem nás. Organizace jabloneckého programu se letos poprvé odehraje pod hlavičkou vznikajícího jabloneckého sdružení PLAC (Platform for Landscape, Architecture and Culture), jehož základním cílem je kultivace veřejného prostoru města a krajiny.
V návaznosti na akce jako byly Městské zásahy, které nabízely dílčí drobná řešení pro konkrétní místa ve městě, se organizátoři rozhodli v rámci letošního Dne architektury věnovat prostor tématu dlouhodobějších koncepcí a strategií plánování měst.



Vše odstartuje v pátek 4.10. v 18:30 již 10. díl přednáškového cyklu Tištěná architektura, který se od loňského října pravidelně odehrává ve Vladimírově knihkupectví Serius, a který se věnuje knihám a textům architektů, o architektech a o architektuře. Hostem večera bude tentokrát teoretička architektury Lucie Stejskalová a tématem bude její výstava a připravovaná kniha o městských strategiích Myslet město.

V sobotu 5.10. proběhne od 15:00 panelová diskuze o městských strategiích. Své poznatky a zkušenosti z různých měst představí architekti, teoretici i komunální politici. Čtyři diskutující, čtyři pohledy na město. Díky vstřícnému přístupu společnosti Palmer Capital, která vlastní budovu bývalých telekomunikací, se akce odehraje na kryté střešní terase s výhledem na celé město. Nejen proto, ale  i díky příkladům odjinud uvidíme Jablonec z jiné perspektivy.
Kdo nestihl shlédnout výstavu Městské zásahy Jablonec nad Nisou 2013, která proběhla v červnu na Horním náměstí, má neopakovatelnou možnost prohlédnout si mezi 15:00 a 18:30 v prostorách střešní terasy všech 40 návrhů.   

V neděli 6.10. vyjíždí v 15:00 z Horního náměstí komentovaná cyklistická projížďka z centra ven a zase zpět. „Jablonecyklistické“ odpoledne odhalí potenciál i slabiny cyklistické infrastruktury, ale ukáže i pozoruhodné domy a charakteristické výhledy.
Podobně jako v loňském roce je program obohacen o filmovou projekci. V 17:00 proběhne v kině Junior jablonecká premiéra nového dánského dokumentárního filmu Lidský rozměr (Human scale) o městech a jejich veřejném prostoru. Po skončení proběhne neformální beseda s architekty.

Pořádá:
Občanské sdružení Kruh, www.kruh.info, www.denarchitektury.cz
Zaštiťuje:
Česká komora architektů 
Organizuje:
sdružení PLAC a IUCH ARCHITEKTURA, www.iuch.cz, www.mestskezasahyjablonec.cz 
Podporuje:
Statutární město Jablonec n.N. a Eurocentrum Jablonec n. N., Palmer Capital, Vladimíro knihkupectví Serius, Státní fond kultury České republiky, Nadace české architektury, Sipral a.s., Metrostav a.s., Konsepti s.r.o., MDA Praha s.r.o.,

Žádné komentáře: